Wykonanie

Całkowicie improwizowane ciasto, idealne do zrobienia w gorący dzień. Ma trochę kalorii, ale zapewniam - jest pyszne! Zniknęło ekspresowo.1 opakowanie
wafli tortowych2
serki waniliowe homogenizowane (w
sumie ok. 280g)450 g
kremu czekoladowego w słoiku*500 ml
śmietany 30%4 łyżki mielonych
orzechów lub
migdałów2
galaretki wiśniowe (na wierzch), np.
Winiary1
galaretka cytrynowa (do masy śmietanowej)
owoce sezonowe (np.
borówki,
maliny,
brzoskwinie)1.
Galaretki rozpuścić w dwóch osobnych miseczkach, odstawić do wystygnięcia.2. Spód tortownicy przyłożyć do
wafla, wykroić nożem okrąg i wyłożyć na dnie tortownicy.3. Pozostałe w
afle rozwałkować na drobno, wymieszać z kremem i mielonymi
orzechami. Rozsmarować na dnie tortownicy i schłodzić.4.
Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać wystudzoną
galaretkę cytrynową oraz
serki waniliowe, wymieszać.5. Na masę
czekoladową wyłożyć m asę
śmietanową i wstawić do lodówki do schłodzenia.6. Na masę
śmietanową wyłożyć
owoce, zalać tężejącą
galaretką wiśniową i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone.*krem można zastąpić np. dwiema
czekoladami gorzkimi rozpuszczonymi z odrobiną
masła,
mleka i
cukru pudru, z dodatkiem ubitej
śmietany