Wykonanie
Warto robić domowe
mleko roślinne - wiemy przynajmniej, co pijemy.
Mleko roślinne kupione w sklepie - oprócz tego, że zawiera różne zbędne dodatki, np. regulator kwasowości (fosforan potasu, fosforan dipotasu), maltodekstryna, stabilizator (guma gellan) - jest drogie. O wiele taniej wychodzi przygotowanie takiego
mleka w domu.Poniżej zestawienie cen
mleka roślinnego kupionego w sklepie, z ceną
mleka roślinnego wytworzonego w domu.Na stronie producenta czytamy: " ChufaMix ® to pierwsze urządzenie do wyciskania esencji nasion,
bakalii, zbóż i
ziół. Spróbuj świetnej zabawy w przygotowywanie naturalnych
napojów roślinnych łatwo, szybko, oszczędnie i z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i oryginalnego smaku użytych produktów.W naszym urządzeniu przygotujesz
między innymi:
mleko migdałowe,
sojowe,
kokosowe, z
orzechów laskowych czy włoskich i
kasztanów, orszadę z
migdałów ziemnych,
napoje z nasion komosy ryżowej,
sezamu, konopi, pestek dyni czy
melona,
napoje zbożowe z owsa,
ryżu, orkiszu, czy prosa,
napój z
orzeszków ziemnych,
brokuła i inne rozmaite kreacje kulinarne."Na stronie producenta można pobrać książkę z przepisami na różne
mleka roślinne i przepisy z wykorzystaniem pozostałej pulpy oraz obejrzeć film, jak wygląda przygotowywanie
mleka w ChufaMix®.Wymiary:wys.24 cm, średnica 11cm.Oczywiście pierwsze, co nasuwa się na myśl, to przecież sitko i blender każdy w domu ma. I racja, osoby, które mają małą kuchnię, na pewno nie będą chciały kolejnego urządzenia w domu. Jednak według mnie, jeśli ktoś robi bardzo często
mleko roślinne i ma większą kuchnię - urządzenie ChufaMix® może się przydać.Przygotowałam już kilka przepisów z wykorzystaniem ChufaMix® (lzdjęcia i
linki poniżej), a tym czasem dzielę się z
Wami opinią o nim.+ plusem jest, to że do pojemnika można wlać gorącą
wodę+ tłok pozwala szybko wycisnąć
mleko i pozostawić suchą pulpę+ sitko jest bardzo drobne - idealne, gdy lubimy aksamitne
napoje, bez jakichkolwiek grudek (muszę wypróbować do mojego koktajlu z
kaszy gryczanej i
migdałów, ponieważ blender nie poradził sobie z miksowaniem i wyczuwalne były grudki)+ łatwe umycie wszystkich części, w tym sitka (z tradycyjnym sitkiem czasem jest problem z dokładnym wymyciem)+ szybkie przygotowania
mleka (namaczanie, miksowanie, wyciskanie i przechowywanie - wszystko robimy w jednym naczyniu)+ w pokrywce jest wgłębienie, którym można odmierzyć 80g
cukru (porcja na 1l.
mleka)+ pojemnik pomieści do 2 l.
mleka+ do pojemnika pasuje każdy blender+ pojemnik można zamknąć dołączoną pokrywką


- minusem jest cena, uważam, że sprzęt jest "nie na każdą kieszeń" (180 zł)A może producent pomyślałby o dodawaniu do urządzenia blendera? Wówczas wydaje mi się, że sporo osób mogłoby być zainteresowanych zakupem ;).Podsumowując, jeśli robisz bardzo często
mleko roślinne i masz miejsce w kuchni na kolejne urządzenie, zachęcam do zakupu ChufaMix®.Wykorzystując urządzenie przygotowałam:
Mleko kokosowo-owsiane

Domowe
mleko orzechowo-owsiane

Pralinki z pulpy po
mleku roślinnym
Kokosowe placuszki z pulpy po
mleku roślinnym
Mleko migdałowo-owsiane

