Wykonanie
Propozycja na smaczny, szybki i pożywny obiad we włoskim stylu . Idealny również do zabrania ze sobą do pracy.Jeśli użyjemy tortellini np. ze
szpinakiem lub
serem, otrzymamy wersję wegetariańską.Składniki na 3 porcje:250 g tortellini z
mięsem (Pastificio bolognese)450 g
brokułów (lub innych zielonych warzyw)4 łyżki
oliwy z oliwek (Pietro Coricelli)1
cebula1 ząbek
czosnku8 dużych
suszonych pomidorów (La Rossa)
sól,
pieprzpieprz cayenne i
parmezan (opcjonalnie)
Brokuły ugotować.Tortellini wrzucić do wrzątku (może być
woda po brokułach) i gotować przez 15-18 minut do miękkości.Na rozgrzaną
oliwę wrzucić drobno posiekana
cebulę, posolić i podsmażyć.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojone w kawałki
pomidory. Doprawić do smaku
pieprzem i
pieprzem cayenne. Można podlać odrobiną
wody.Na koniec wrzucić
brokuły oraz tortellini, delikatnie wy mieszać i jeszcze przez chwilę trzymać razem na patelni.Przed podaniem można posypać tartym
parmezanem i polać według uznania
oliwą.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty z Hurtownia-
oliwy.pl .