Wykonanie
Składniki:* na ciasto:- 100g
masła- 100g
margaryny- 200g
mąki pszennej- 50g
mąki ziemniaczanej- 1 op.
cukru waniliowego- 50g
cukru pudru- 80g drobno posiekanych
orzechów włoskich lub
migdałów* dodatkowo:- 1/2 tabliczki
czekolady- kilka łyżeczek
mlekaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i formujemy kulkę, którą wkładamy na 30 min. do lodówki.2. Po wyjęciu z lodówki formujemy paluszki ok.10cm długości, układamy je na obsypanej
mąką foremce w pewnych odległościach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 min. na lekko złoty kolor.3.
Czekoladę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach
mleka, tak by miała dość gęstą konsystencje. Ostudzone paluszki kładziemy na kratce i polewamy
czekoladą, kładziemy na chwile do lodówki.