Wykonanie
Składniki:- 400g
makaronu świderki- 4 średnie
pomidory- 1 puszka
tuńczyka w kawałkach (ok.170g)-
oregano,
bazylia-
sól,
pieprz- 2 łyżki
ketchupu- płaska łyżeczka
cukru- 1 kostka czosnkowa (lub 2 ząbki świeżego)Sposób przygotowania:1.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż
zrobi się konsystencja sosu (ok.15 min.). Dodajemy
przyprawy,
zioła,
cukier,
ketchup. Na końcu dodajemy odsączonego
tuńczyka. Dusimy razem ok. 7 min.2. Gotujemy
makaron w osolonej wodzie, z łyżką
oliwy, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z przygotowanym sosem. Można posypać świeżym
oregano.