Wykonanie
Składniki:- 1kg
mąki orkiszowej- 150g
mąki żytniej- ok. 1,2 litra
wody- 1 łyżka
soli- 1 łyżka
cukru- 34g
drożdży-
bułka tarta i
płatki owsiane do obsypania-
masło do smarowania formy-
mąka pszenna do podsypaniaSposób przygotowania:1. Do 300ml letniej
wody wrzucamy
drożdże,
cukier i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy na ok. 15 min.2. Do miski wsypujemy
mąki,
sól, rozpuszczone
drożdże, wyrabiamy ręką, dolewając stopniowo pozostałą
wodę . Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od rąk, podsypując niewielką ilością
mąki pszennej. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.3. Formę smarujemy
masłem, obsypujemy
płatkami owsianymi i
bułką tartą (ja jako formę wykorzystałam metalową puszkę). Do przygotowanej formy kładziemy wyrośnięte ciasto, uformowane w kulkę i odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 55 min. Gotowy studzimy.