Wykonanie
Składniki:- 600g
ziemniaków- 1 opakowanie
wafli- 4
parówki- 1 łyżka
masła- 1 pęczek
natki pietruszki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy
masło, posiekaną
pietruszkę,
słodką paprykę,
sól i
pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.2. Gorącą ziemniaczaną masę rozsmarowujemy na waflach. Na środku układamy po jednej
parówce. Należy chwilę odczekać, by
wafle zmiękły, poczym zawijamy roladki i odstawiamy do stygnięcia. Następnie każdą roladkę kroimy w grube plastry.3. Plastry smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron, wtedy powstaną chrupkie kotleciki. Można podać z
ketchupem.