ßßß
Moja rodzinka bardzo lubi pieczone ziemniaczki. Smakują wspaniale i w zasadzie można je podać same, wystarczy do tego nawet sama surówka. Oczywiście można je podać z mięskiem jak ktoś chce. Obiad do zrobienia bardzo szybko i bez specjalnych składników.Ja tym razem upiekłam ziemniaki z dodatkiem oleju kokosowego i muszę wam powiedzieć, że wyszły pyszne, bardzo nam smakowały. Spróbujcie koniecznie, oczywiście jak nie macie oleju kokosowego można dać zwykły olej. Ale zachęcam was do zrobienia właśnie z olejem kokosowym.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)- 3-4 łyżeczki oleju kokosowego (od Symbio)- płaska łyżeczka soli- świeżo zmielony pieprz- łyżka słodkiej papryki w proszkuWykonanie:Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Blaszkę (taka dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym (olej należy najpierw lekko podgrzać, aby miał płynną konsystencję). Układamy na blaszce nasze pokrojone ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem i papryką oraz polewamy olejem. Mieszamy wszystko najlepiej dłońmi.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, grzanie góra-dół przez 30 minut, następnie na 5-10 minut włączamy na funkcję termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniły.Podajemy same lub z dodatkami, ja podałam z surówką - mieszanka sałat, pomidorki, papryka, szczypiorek, ogórki kiszone, sól, pieprz i jogurt naturalny. Można także podać z mięsem.
