Wykonanie
Składniki:- 60g
cukru pudru- 120g
mąki pszennej- 125g miękkiego
masła- 1 łyżeczka
cynamonu- 30g
kakao- 2 łyżki
śmietany 30%- 1 tabliczka
białej czekolady- 1
bananSposób przygotowania:1.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy
mąkę,
cynamon i
kakao, wszystko dokładnie najpierw mieszamy, a
potem wyrabiamy ręką.2.Ciasto kładziemy na foli spożywczej, przykrywamy je również folią i rozwałkujemy na grubość ok. 0,4cm (ciasto nie wałkujemy na blacie oprószoną
mąką, ponieważ będzie wtedy za twarde).3. Foremką wycinamy
ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę
ciastek kładziemy cienki plasterek
banana.
Ciastka pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach. Gdy
ciastka są gotowe, nie wykładamy je od razu z blaszki, czekamy aż trochę ostygną, by się nie połamały.4.
Białą czekoladę rozpuszczamy wraz ze
śmietaną, tak by nie było grudek. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.5. Na ostudzone
ciastka bez
banana nakładamy
krem czekoladowy, uważając by nie przesadzić z ilością. Następnie każde nałożone
ciastko przykrywamy
ciastkiem z
bananem na wierzchu. Gdyby krem był za rzadki można
ciastka na chwilę włożyć do lodówki.