Wykonanie
Składniki:- 450g
mąki pszennej- 25g
kakao- 1 op.
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżka
oleju- 25g
brązowego cukru- ok. 300ml letniej
wodySposób przygotowania:1. W misce mieszamy
mąkę z
kakao,
cukrem,
solą i
drożdżami, następnie dodajemy
olej i
wodę, zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.2. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, formujemy bochenek i wkładamy do średniej keksówki wysmarowanej
masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.3. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy
chleb i pieczemy ok. 30 min., studzimy na kratce. Najlepiej smakuje posmarowany
miodem.