Wykonanie
Pomysł na te poduszeczki zrodził mi się w głowie już jakiś czas temu, ale sprawdziłam dopiero dziś, jakie naprawdę wyjdą. Stwierdzam, że to łatwy, tani i ciekawy sposób na niebanalną przekąskę. Świetnie smakują z różnymi sosami, ale można też pójść o krok dalej - popatrzcie ile mają w środku wolnej przestrzeni. Za pomocą długiej szprycy można je nadziać np. pysznym
serkiem.
Składniki :2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
olejuduża szczypta
soliok. 3/4 szklanki ciepłej
wodyDodatkowo :
olej do smażeniaPrzygotowanie :
mąkę przesiewam do miski, dodaję
sól i
olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam
wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Odkładam na 2 godziny do lodówki (pod przykryciem). Następnie rozwałkowuję je na grubość 2-3 mm, wykrajam malutkie kwadraciki i wrzucam je na gorący
olej (głęboki). Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony, po czym gotowe poduszeczki przekładam na talerz wyłożony papierem, do odsączenia. Podaję z różnymi dipami.