Wykonanie

W internecie krąży wiele przepisów na tortillę, ja swoją zaczerpnęłam z blogu "Każdy ma jakiegoś bzika" tylko zmieniłam trochę
mąkę. U nas w domu takie tortille piekło się z resztek ciasta na
makaron, na gorącej blasze, miały one tylko wtedy kształt prostokątny, a nie okrągły. Zresztą nieważne jaki kształt ważne, że były pyszne. Moja Julka najbardziej lubi takie gorące bez niczego, zresztą jak większość dzieci.Składniki na domowe tortille:40 dag
mąki pszennej35 dag
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
oleju2 szklanki wrzącej
wody3 łyżeczki
soliPrzygotowanie domowych tortilli.Oba rodzaje
mąki wsypujemy do miski, dodajemy
sól,
olej oraz wrzącą
wodę. Ugniatamy ciasto (u mnie zrobił to robot). Wyrobione ciasto dzielimy na 16 lub 24 kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zaczną powstawać na cieście pęcherzyki powietrza, a ciasto zacznie się lekko przypalać i tak z dwóch stron. Gotowe tortille zajadamy z czym tylko chcemy, ja przeważnie robię je do humusu i podaję z
papryką konserwową, lub smaruję pieczonym pasztetem i
dżemem aroniowym, albo z pieczonym
kurczakiem,
sałatą i
sosem czosnkowy. Smacznego !!!














