Wykonanie
Składniki:- 2
jajka- 1 szklanka
mąki pszennej- 200g
marchwi- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1 czubata łyżeczka
przyprawy do piernika- szczypta
soli- 3/4 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
oleju*dodatkowo:- 1/2 słoika
powideł śliwkowych-
polewa czekoladowa- masa marcepanowaSposób przygotowania:1.
Jajka miksujemy z
cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy
olej i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
solą,
przyprawą do piernika i
sodą, miksując na gładką masę.2.
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Następnie odciskamy z niej sok i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko mieszamy łyżką.3. Ciasto wykładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-45 min., aż będzie lekko złote i patyczek po wbiciu będzie suchy.4. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy powidłami. Następnie polewamy polewą i przyozdabiamy gwiazdkami wyciętymi z masy marcepanowej.