Wykonanie
Składniki:- 400g
drobiowej wątróbki- 1 szklanka świeżych
malin- 3 łyżki
miodu- 3/4 szklanki czerwonego
półwytrawnego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,4,czerwone-argentynskie.htm), www.facebook.com/KlubCelebro- mix
sałat- 1,5 szklanki
mleka-
masło do smażenia-
mąka pszenna-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Wątróbkę moczymy w
mleku. Na patelni karmelizujemy
miód, następnie dodajemy
maliny (kilka zostawiamy do ozdoby). Gdy
owoce puszczą trochę soku, wlewamy
wino i smażymy aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.2.
Wątróbki odsączamy z
mleka, obsypujemy
mąką, później smażymy na sklarowanym
maśle, na złoty kolor.3.
Sałatę wykładamy na talerz, następnie kładziemy
wątróbki, które przyprawiamy
solą i
pieprzem dopiero po usmażeniu. Na końcu polewamy
malinowym sosem, ozdabiamy odłożonymi
malinami.