ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z pieczonymi figami

Wątróbka z pieczonymi figami

nazwa

Wykonanie

Nareszcie w sklepach dostępne są ciemne figi, a to owoce bardzo wdzięczne. Dojrzewające owoce w słońcu są bardzo słodkie i przepyszne. Niestety tym, które możemy kupić w sklepach, brakuje tej słodyczy. W końcu jest to produkt eksportowy, ale zapewniam Was i tak zauroczy smakiem. Jeżeli odwiedzicie któryś z krajów śródziemnomorskich, gdzie figi są uprawiane koniecznie zakupcie najlepiej cały koszyk :-)
A dziś przepyszna przystawka,czy idealna kolacja dla dwojga: wątróbka drobiowa z pieczonymi, karmelizowanymi figami, podana na musie melonowym i sałatach.
Na 4-5 porcji potrzebujemy:
500 g świeżej w ątróbki drobiowej
4-5 szt fig (co najmniej 2 połówki figi na porcję)
1 szklanka mleka
ćwiartka melona miodowego
kilka łyżek masła
3 cebulki cukrowe
łyżka octu winnego jabłkowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 op. mieszanki sałat (lub po garstce ulubionych sałat na porcję)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i pozbywamy się żyłek, kawałków tłuszczyku i innych niechcianych elementów. Następnie zalewamy szklanką mleka na ok 30min. Taki zabieg pozwoli utrzymać delikatny smak i konsystencję.
W międzyczasie przygotowujemy figi. Rozcinamy je na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynia (lub tak jak ja do blachy pokrytej folią aluminiową). Posypujemy je cukrem trzcinowym. W wolnym miejscu układamy pokrojonego w większe kawałki melona. Uwaga: melona nie słodzimy!
Wstawiamy owoce do piekarnika na ok 25-30 min w temperaturze 200 stopni. Piekarnika nie nagrzewamy wcześniej. Owoce zakrywamy folią aluminiową lub nakładamy przykrywkę w naczyniu żaroodpornym.
Następnie w piórka kroimy cebulkę i podsmażamy ją na masełku, aż się zeszkli. Przekładamy do miseczki.
Mija 30 minut. Możemy smażyć naszą wątróbkę. Na patelni rozpuszczamy kilka łyżek masła (ok 4-5). Kiedy masło będzie gorące wykładamy wątróbkę, doprawiamy pieprzem i smażymy z dwóch stron.
Dobrze wysmażona wątróbka nie powinna być czerwona w środku, krwista, ani gumowata.
Dlatego ja przewracałam wątróbki co 1-2 minuty przez ok 10 min, aż osocze przestało samoistnie wypływać. Posoliłam je i dodałam cebulkę. Dalej dusiłam przez następne 10 minut pod przykrywką. Pod koniec dodałam 1 łyżkę octu winnego.
Najlepiej smakuje z pieczywem, polecam bagietkę lub pszenną bułkę.
Smacznego;-)
Przepis bierze udział w akcji:
Tags: figi,wątróbka drobiowa,wątróbka,melon miodowy,melon,krewetka.info,wątróbka z figami
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/przekaski/41-watrobka-z-pieczonymi-figami