Wykonanie
Nareszcie w sklepach dostępne są ciemne
figi, a to
owoce bardzo wdzięczne. Dojrzewające
owoce w słońcu są bardzo słodkie i przepyszne. Niestety tym, które możemy kupić w sklepach, brakuje tej
słodyczy. W końcu jest to produkt eksportowy, ale zapewniam Was i tak zauroczy smakiem. Jeżeli odwiedzicie któryś z
krajów śródziemnomorskich, gdzie
figi są uprawiane koniecznie zakupcie najlepiej cały koszyk :-)A dziś przepyszna przystawka,czy idealna kolacja dla dwojga:
wątróbka drobiowa z pieczonymi, karmelizowanymi
figami, podana na musie
melonowym i sałatach.Na 4-5 porcji potrzebujemy:500 g świeżej w
ątróbki drobiowej4-5 szt fig (co najmniej 2 połówki
figi na porcję)1 szklanka
mlekaćwiartka
melona miodowegokilka łyżek
masła3
cebulki cukrowełyżka
octu winnego jabłkowego2 łyżki
cukru trzcinowego1 op. mieszanki
sałat (lub po garstce ulubionych
sałat na porcję)
sól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i pozbywamy się żyłek, kawałków tłuszczyku i innych niechcianych elementów. Następnie zalewamy szklanką
mleka na ok 30min. Taki zabieg pozwoli utrzymać delikatny smak i konsystencję.W międzyczasie przygotowujemy
figi. Rozcinamy je na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynia (lub tak jak ja do blachy pokrytej folią aluminiową). Posypujemy je
cukrem trzcinowym. W wolnym miejscu układamy pokrojonego w większe kawałki
melona. Uwaga:
melona nie słodzimy!Wstawiamy
owoce do piekarnika na ok 25-30 min w temperaturze 200 stopni. Piekarnika nie nagrzewamy wcześniej.
Owoce zakrywamy folią aluminiową lub nakładamy przykrywkę w naczyniu żaroodpornym.
Następnie w piórka kroimy
cebulkę i podsmażamy ją na masełku, aż się zeszkli. Przekładamy do miseczki.Mija 30 minut. Możemy smażyć naszą
wątróbkę. Na patelni rozpuszczamy kilka łyżek
masła (ok 4-5). Kiedy
masło będzie gorące wykładamy
wątróbkę, doprawiamy
pieprzem i smażymy z dwóch stron.Dobrze wysmażona
wątróbka nie powinna być czerwona w środku, krwista, ani gumowata.Dlatego ja przewracałam
wątróbki co 1-2 minuty przez ok 10 min, aż osocze przestało samoistnie wypływać. Posoliłam je i dodałam
cebulkę. Dalej dusiłam przez następne 10 minut pod przykrywką. Pod koniec dodałam 1 łyżkę
octu winnego.Najlepiej smakuje z
pieczywem, polecam
bagietkę lub
pszenną bułkę.
Smacznego;-)Przepis bierze udział w akcji:Tags:
figi,
wątróbka drobiowa,
wątróbka,
melon miodowy,
melon,
krewetka.info,
wątróbka z
figaminast. »Dodaj komentarz