ßßß
Nareszcie w sklepach dostępne są ciemne figi, a to owoce bardzo wdzięczne. Dojrzewające owoce w słońcu są bardzo słodkie i przepyszne. Niestety tym, które możemy kupić w sklepach, brakuje tej słodyczy. W końcu jest to produkt eksportowy, ale zapewniam Was i tak zauroczy smakiem. Jeżeli odwiedzicie któryś z krajów śródziemnomorskich, gdzie figi są uprawiane koniecznie zakupcie najlepiej cały koszyk :-)A dziś przepyszna przystawka,czy idealna kolacja dla dwojga: wątróbka drobiowa z pieczonymi, karmelizowanymi figami, podana na musie melonowym i sałatach.Na 4-5 porcji potrzebujemy:500 g świeżej w ątróbki drobiowej4-5 szt fig (co najmniej 2 połówki figi na porcję)1 szklanka mlekaćwiartka melona miodowegokilka łyżek masła3 cebulki cukrowełyżka octu winnego jabłkowego2 łyżki cukru trzcinowego1 op. mieszanki sałat (lub po garstce ulubionych sałat na porcję)sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:Wątróbkę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i pozbywamy się żyłek, kawałków tłuszczyku i innych niechcianych elementów. Następnie zalewamy szklanką mleka na ok 30min. Taki zabieg pozwoli utrzymać delikatny smak i konsystencję.W międzyczasie przygotowujemy figi. Rozcinamy je na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynia (lub tak jak ja do blachy pokrytej folią aluminiową). Posypujemy je cukrem trzcinowym. W wolnym miejscu układamy pokrojonego w większe kawałki melona. Uwaga: melona nie słodzimy!Wstawiamy owoce do piekarnika na ok 25-30 min w temperaturze 200 stopni. Piekarnika nie nagrzewamy wcześniej. Owoce zakrywamy folią aluminiową lub nakładamy przykrywkę w naczyniu żaroodpornym.
Następnie w piórka kroimy cebulkę i podsmażamy ją na masełku, aż się zeszkli. Przekładamy do miseczki.Mija 30 minut. Możemy smażyć naszą wątróbkę. Na patelni rozpuszczamy kilka łyżek masła (ok 4-5). Kiedy masło będzie gorące wykładamy wątróbkę, doprawiamy pieprzem i smażymy z dwóch stron.Dobrze wysmażona wątróbka nie powinna być czerwona w środku, krwista, ani gumowata.Dlatego ja przewracałam wątróbki co 1-2 minuty przez ok 10 min, aż osocze przestało samoistnie wypływać. Posoliłam je i dodałam cebulkę. Dalej dusiłam przez następne 10 minut pod przykrywką. Pod koniec dodałam 1 łyżkę octu winnego.Najlepiej smakuje z pieczywem, polecam bagietkę lub pszenną bułkę.

Smacznego;-)Przepis bierze udział w akcji:Tags: figi,wątróbka drobiowa,wątróbka,melon miodowy,melon,krewetka.info,wątróbka z figaminast. »Dodaj komentarz