ßßß Cookit - przepis na Wątróbka w sosie musztardowym

Wątróbka w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka mąki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki śmietany 12%
- 0,5 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
- sól i pieprz
- olej
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę obmywamy i kroimy na kawałki. Następnie smażymy na oleju, dość długo, lekko przysmażamy.
2. Cebule szatkujemy, osobno podsmażamy ją na łyżce oleju wraz z zmiażdżonym czosnkiem, następnie wlewamy bulion, zagotowujemy. Do wrzątku wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą (nie może być grudek). Cały czas mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
3. Wątróbkę podajemy z gorącym sosem i ryżem.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/12/watrobka-w-sosie-musztardowym.html