Składniki: - pęczek białych szparag - ok. 125g świeżego szpinaku - 200ml kwaśnej śmietany 12% - ok. 100g startego parmezanu - sól i pieprz - masło do smażenia - 1 ząbek czosnku - 1 op. makaronu tagliatelle Sposób przygotowania: 1. Szparagi obieramy z łyka (jeśli są bardzo łyczate, a końcówki zdrewniałe to obieramy grubiej). Na maśle podsmażamy posiekany czosnek oraz szparagi pokroje w większą kostkę, aż zmiękną, przyprawiamy solą. Pod koniec duszenia dodajemy umyty i osuszony szpinak, zalewamy śmietaną, chwile gotujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gotowy łączymy z sosem śmietanowym i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem. Inspiracja:vegazone