ßßß
Wtorek. Wczesne popołudnie. Wracam z pracy. Majowe słońce mocno przygrzewa. Wysiadam z autobusu kilka przystanków wcześniej. Na niewielkim ryneczku kupuję pęczek szparagów, cztery dorodne łodygi rabarbaru i bukiecik konwalii. Wiosenne smaki i zapachy. Nie mam jeszcze pomysłu na obiad. W sklepie pod domem zaopatruję się w opakowanie makaronu-wstążek - mojego ulubionego i pęczek zieloniutkiej natki pietruszki. W domu filiżanka kawy. Szparagi - obrane i pokrojone - lądują w garnku. W rondelku mieszam śmietankę, masło i starty parmezan. Gotuję makaron. Pyszne, lekkie i proste danie gotowe...
Składniki na 2 porcje:1/2 opakowania makaronu wstążekpęczek białych szparagówopakowanie (200 ml) śmietanki 30%tarty parmezan (4-5 czubatych łyżek)natka pietruszki2 ząbki młodego czosnku2 łyżki masłaświeżo mielony pieprzsólcukierSzparagi obieramy - bez główki. Płuczemy w wodzie. Kroimy na ok. 4-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru przez ok. 10-12 min. Odcedzamy.W garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego wyciśnięte ząbki czosnku i śmietankę. Zagotowujemy wszystko. Dodajemy parmezan. Solimy i pieprzymy.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Szparagi mieszamy z sosem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i gotowe:)Zapraszam do zakładki "Makarony" z innymi przepisami na makaronowe obiady:)Życzę dobrego dnia i zabieram się za placek rabarbarowy:)