Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka
cukru pudru- 5
żółtek- 1,5 kostki
masła*na
bezę- 5
białek- 1 szklanka
cukru-
płatki migdałowe*na
galaretkę wiśniową- 1 słoik kompotu
wiśniowego- 2
galaretki wiśniowe*na masę
śmietanową- 0,5 litra
śmietany 30%- 2 łyżeczki
żelatyny- 2 łyżki
cukru pudruSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy (będzie lekko klejące). Połową ciasta wylepiamy formę (o wymiarach ok. 25x35cm), wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 30 min.2.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając
cukier. Blaszkę o takich samych wymiarach jak wcześniej wykładamy papierem i wylepiamy pozostałym
ciastem, następnie smarujemy ubitą pianą z
białek, posypujemy
płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy ok. 40 min. w 180 stopniach, aż
beza będzie krucha.3.
Galaretki przygotowujemy używając 2 szklanki
wody i 1 szklankę
soku wiśniowego (kompotu). Odstawiamy do lekkiego stężenia.4. Na wystudzony i pozbawiony papieru pierwszy blat ciasta wykładamy odsączone
wiśnie z kompotu, zalewamy tężejącą
galaretką i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.5.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej
wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i lekko przestudzoną, rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie miksujemy, by nie było grudek.6. Na
galaretkę wykładamy masę
śmietanową, a na sam wierzch wystudzony blat ciasta z
bezą (robimy to bardzo delikatnie, gdyż
beza jest bardzo krucha). Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Inspiracja: mniam-mniam