Wykonanie
Składniki:- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 i 1/4 szklanki
mąki kukurydzianej- 4 łyżki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2
jajka- 3 łyżki
oleju- 2/3 szklanki
maślanki- 2/3 szklanki
mleka*dodatkowo- 1 opakowanie kremu karpatkowego-
cukrowe jajeczkaSposób przygotowania:1. Do miski wlewamy
mleko,
maślankę, dodajemy
olej i
jajka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy
mąki wymieszane z
cukrem,
sodą i
proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy, na gładką masę.2. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach.3. Krem karpatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do szprycy i wyciskami gniazdka lub małe rozetki, na środek kładziemy
cukrowe jajeczka, wkładamy na chwilę do lodówki.