Wykonanie
Składniki:- 150g suszonych
śliwek- 50g
rodzynek- 2 szklanki
mleka- 3/4 szklanki
kaszy kukurydzianej- szczypta
soli- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżka
masła- 200g kwaśnej
śmietany 18%- 1
żółtka- 1 op.
cukru waniliowego- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżeczka startej
skórki cytryny- 2 łyżki
płatków migdałowych-
cynamonSposób przygotowania:1.
Śliwki i
rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy,
śliwki kroimy na mniejsze kawałki.2. Połowę
mleka mieszamy z
kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą
soli i
miodem. Do gotującego się
mleka wlewamy zimne wymieszane z
kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy
śliwki,
rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką
masła, wykładamy
kaszę i wyrównujemy wierzch.4.
Śmietanę dokładnie mieszamy z
żółtkiem,
cukrem waniliowym,
migdałami, z
sokiem i
skórką cytryny i wylewamy na
kaszę.5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać
cynamonem.
