Wykonanie
Gruszki są na topie;) właściwie to
gruszki to jedne z moich ulubionych
owoców. Potrafię je jeść bez problemu ze skórką w porównaniu do
jabłek, które zawsze muszę obierać.Dlatego w starciu
jabłka vs.
gruszki to te drugie zwyciężają i królują jesienią w moim menu.A ciasto z
gruszkami jest kwintesencją popołudniowej
herbaty. Z pysznym marcepanem i
konfiturą morelową, Chrupkie
owoce, delikatne ciasto, czy może być coś lepszego na pochmurne dni?Składniki:ok. 500 g
owoców mogą być
gruszki,
nektarynki lub
jabłkasok z cutryny100 g marcepanu125 g
masła75 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli2
jajka200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
konfitury morelowejpłatki migdałowe do posypaniaWykonanie:
Owoce umyć, wydrążyć środki i wypukłą część ponacinać. Skropić
sokiem z cytryny. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Utrzeć z
masłem,
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą. Kolejno wbijać
jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem i porcjami dodawać do ciasta.Masę wyłożyć do blaszki o średnicy 26 cm lub 28x19 cm. Na ciasto wyłożyć
owoce, rozkładając je gęsto obok siebie. Piec w temp. 150 st. C z termoobiegiem, bez 175 st. C przez około 45 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić. W garnku podgrzać
konfiturę i posmarować nią
owoce.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać po cieście. Można podawać z
bitą śmietaną.Smacznego!