ßßß Cookit - przepis na CIASTO GRUSZKOWE Z MARCEPANEM

CIASTO GRUSZKOWE Z MARCEPANEM

nazwa

Wykonanie

Gruszki są na topie;) właściwie to gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Potrafię je jeść bez problemu ze skórką w porównaniu do jabłek, które zawsze muszę obierać.
Dlatego w starciu jabłka vs. gruszki to te drugie zwyciężają i królują jesienią w moim menu.
A ciasto z gruszkami jest kwintesencją popołudniowej herbaty. Z pysznym marcepanem i konfiturą morelową, Chrupkie owoce, delikatne ciasto, czy może być coś lepszego na pochmurne dni?
Składniki:
ok. 500 g owoców mogą być gruszki, nektarynki lub jabłka
sok z cutryny
100 g marcepanu
125 g masła
75 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki konfitury morelowej
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Owoce umyć, wydrążyć środki i wypukłą część ponacinać. Skropić sokiem z cytryny. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i porcjami dodawać do ciasta.
Masę wyłożyć do blaszki o średnicy 26 cm lub 28x19 cm. Na ciasto wyłożyć owoce, rozkładając je gęsto obok siebie. Piec w temp. 150 st. C z termoobiegiem, bez 175 st. C przez około 45 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić. W garnku podgrzać konfiturę i posmarować nią owoce. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać po cieście. Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/08/ciasto-gruszkowe-z-marcepanem.html