ßßß Cookit - przepis na MUFFINKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ

MUFFINKI Z JABŁKIEM I CZEKOLADĄ

nazwa

Wykonanie

To chyba najlepsze muffiny jakie jadłam w życiu. Ciasto jest tak uniwersalne, że obojętnie w jakiej formie go upieczecie, zawsze będzie smakować wyśmienicie, piekłam go już formie do babki, keksówce i jako muffinki. Co najważniejsze jest wilgotne, pełne jabłek i czekolady. Nawet na drugi dzień, chociaż wątpię, czy tyle wytrzyma;) Ciasto zawiera olej, zamiast masła, więc jest nieco zdrowsze, a do tego jeżeli użyjecie gorzkiej czekolady to musicie zjeść chociaż jedną babeczkę, dla zdrowia oczywiście;)
Przepis z tej strony . Bardziej niż polecam!!!
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (można mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki jabłek pokrojonych w kosteczkę
100 g ulubionej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki
Wykonanie:
Tak jak przy muffinkach, suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim, następnie dodać mokre do suchych i wymieszać do połączenia. Na koniec wsypać jabłka i czekoladę. Ostatnio znalazłam w Ikei taki oto przyrząd, który ułatwiłby całe to szatkowanie...ach przydałby się:) Wracając do babeczke;) Masą napełniamy foremki wysmarowane tłuszczem, lub wyłożone papilotkami albo silikonowe. Pieczemy około 20 minut lub do zezłocenia w temp. 160 st. C (z termoobiegiem) lub 190 st. C (bez termoobiegu). Studzimy i zajadamy. Można polać lukrem cytrynowym. Z przepisu w zależności od foremek wychodzi od 12-16 muffinek:)
Smacznego!
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/10/muffinki-z-jabkiem-i-czekolada.html