Wykonanie
I przybył kolejny produkt, na który bardzo czekałam -
rabarbar. Z tej okazji oraz z okazji tego, że kupiłam
wodę pomarańczową - tarteletki z
rabarbarem i
malinami. Delikatne kruche ciasto, kwaśny
rabarbar i słodki krem o zapachu orientalnych
słodyczy - smacznego :)Wszystkiego najlepszego Sofroniuszku :)Składniki na ok. 8 foremek o średnicy 11 cm lub 10 o średnicy 9 cm:

Ciasto:200 g
mąki krupczatki100 g
cukru100 g zimnego
masła pokrojonego na małe kawałki
jajko1 łyżeczka
cukru waniliowegoNadzienie:1,5 łodygi
rabarbarupół szklanki
malin2
żółtka5 łyżek
śmietany 12%2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
wody pomarańczowej (opcjonalnie, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
masło do wysmarowania foremekSkładniki ciasta zagnieść w robocie kuchennym aż powstanie kula, owinąć folią i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z
malinami. Z
żółtek,
śmietany,
cukru i
wody pomarańczowej przygotować jednolita, gładką masę.Foremki na tarteletki wysmarować
masłem i wylepić
ciastem, każdą nakłuć widelcem kilka
razy. Wylepione foremki można schować jeszcze do lodówki na 20 minut. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż ciasto będzie złotawe, wyjąć, nałożyć
owoce i zalać masą jajeczno-
śmietanową. Piec aż
rabarbar zmięknie a masa się zetnie (ok. 15-20 minut). Podawać schłodzone. Uwaga, podczas stygnięcia masa może troszkę "odejść" od
owoców - tak jak widać na zdjęciach.