ßßß
Ciasto:200 g mąki krupczatki100 g cukru100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałkijajko1 łyżeczka cukru waniliowegoNadzienie:1,5 łodygi rabarbarupół szklanki malin2 żółtka5 łyżek śmietany 12%2 łyżki cukru pudru2 łyżki wody pomarańczowej (opcjonalnie, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)masło do wysmarowania foremekSkładniki ciasta zagnieść w robocie kuchennym aż powstanie kula, owinąć folią i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z malinami. Z żółtek, śmietany, cukru i wody pomarańczowej przygotować jednolita, gładką masę.Foremki na tarteletki wysmarować masłem i wylepić ciastem, każdą nakłuć widelcem kilka razy. Wylepione foremki można schować jeszcze do lodówki na 20 minut. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż ciasto będzie złotawe, wyjąć, nałożyć owoce i zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec aż rabarbar zmięknie a masa się zetnie (ok. 15-20 minut). Podawać schłodzone. Uwaga, podczas stygnięcia masa może troszkę "odejść" od owoców - tak jak widać na zdjęciach.