Wykonanie
Dziś tradycyjny sos gruziński do
mięs. Sos
bażi świetnie komponuje się z
miesem z grilla lub warzywami - tak surowymi jak i gotowanymi. Dostępne przepisy dopuszczają zrobienie tego sosu na wywarze - mięsnym, rybnym lub warzywnym. Naszym zdaniem jednak
bulion zabiłby genialny smak tego sosu.Zdaje się, że Gruzini wszystko potrafią połączyć z
orzechami - nawet
szpinak lub
bakłażany . Chwała im za to :)Składniki:szklanka
orzechów włoskich1 ząbek
czosnkułyżeczka nasion
kolendryłyżeczka gruzińskiej
mieszanki przypraw chmeli suneliłyżeczka
kurkumyłyżeczka czerwonego
octu winnegoszczypta zmielonej
ostrej paprykisól do smaku
wodaOrzechy zmielić na jednolitą pastę.
Czosnek z
solą i
przyprawami zmiażdżyć na miazgę. Dodać ją do pasty i dokładnie połączyć. Sos rozcieńczyć
wodą do uzyskania konsystencji rzadkiej
śmietany. Na koniec dodać
ocet, wymieszać i odstawić sos na 2-3 godziny w chłodne miejsce.