Wykonanie
Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem woka. Postanowiłam zaszaleć i zrobić smażony
makaron z
wieprzowiną i warzywami. Danie jest troszkę pracochłonne, ale efekt jest tego zdecydowanie wart.Składniki (2 osoby się najadły, została jeszcze porcja "do pracy"):200 g cienkiego chińskiego
makaronu jajecznego200 g
schabu2
marchewki1
papryka1
brokuł3-4
grzyby mun2 łyżki
kiełków sojowychłyżeczka
przyprawy 5 smakówpół łyżeczki
brązowego cukruduży ząbek
czosnku1 łodyga
trawy cytrynowej4 łyżki
sosu sojowegopół łyzeczki
skrobi zimeniaczanej lub kukurydzianej150 ml
wody lub
wywaru warzywnegoolej do smażenia
Makaron i
grzyby mun przygotować jak w przepisie na opakowaniu, odcedzić i odstawić na sicie.
Schab,
marchew,
paprykę i
grzyby pokroić w cienkie paseczki,
brokuła podzielić na różyczki.
Czosnek i
trawę cytrynową posiekać drobno. W woku rozgrzać 2 łyżki
oleju, zmniejszyć temperaturę i podsmażyć przez 30 sekund
czosnek i
trawę cytrynową, po tym czasie dodać
mięso i smażyć 2 minuty, następnie dodać warzywa i smażyć jeszcze 2 minuty, dodać
przyprawy, podlać
wodą lub
bulionem i
sosem sojowym i gotować jeszcze 5 minut. W tym czasie w naczyniu o grubych ściankach (może być drugi wok) rozgrzać ok. pół litra
oleju. Z osuszonego
makaronu formować gniazdka i rzucać je na gorący
olej. Smażyć z obu stron aż będą złotawe i chrupiące. Osączać na papierowym ręczniku.
Skrobię rozprowadzić 2 łyżkami zimnej
wody i dodać do warzyw. Pogotować chwilkę aż sos zgęstnieje. Potrawę można podawać na stół w woku, z gniazdkami
makaronu ułożonymi na wierzchu lub na talerzach, z mieszanką
mięsno-warzywną ułożoną na gniazdkach. W obu przyoadkach przed podaniem posypać
kiełkami.