Wykonanie
Frgale to duże wołoskie (czyli z regionu Morawskiej
Wołoszczyzny) kołacze. Tradycja tego wypieku sięga 200 lat. To typowy wypiek niedzielny bogatych
morawskich gospodarzy. Smakują pysznie. Najpopularniejsze są z "powidłem"
gruszkowym, które ma zaskakujący, bardzo przyjemny smak. Ciasto jest dość pracochłonne - trzeba je długo wyrabiać, ale warto, to jedno z lepszych
ciast drożdżowych, jakie
jadłam. Co ciekawe, słowem „ frgal “ nazywano dawniej nieudany lub przypalony kołacz. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.Składniki na 2 placki:Ciasto120 g drobnego
cukru120 g zwykłej
mąki pszennej120 g
mąki krupczatki150 ml ciepłego
mleka30 g roztopionego
masła2 łyżki
oleju20 g
drożdżyKruszonka:170 g (szklanka)
mąki70 g
masła70 g
brązowego cukruNadzienie (powidła
gruszkowe):5 ćwiartek
suszonej gruszki5 łyżek
powidła śliwkowegomielony
cynamonNajpierw należy przygotować zaczyn
drożdżowy. Świeże
drożdże należy wymieszać z łyżką
cukru, ciepłym
mlekiem i łyżką
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.
Mąkę przesiać do osobnej miski, dodać pozostałe składniki i zaczyn
drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie. Potrwa to dość długo, mi zajęło ok. 20 minut, ciasto musi być gładkie i nie kleić się do ręki, w razie potrzeby można dodać jeszcze 1-2 łyżki
mąki. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę i powidła. Składniki kruszonki połączyć rękoma do pożądanej konsystencji.
Suszone gruszki ugotować na miękko, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do blendera, dodać powidła i 1/3 łyżeczki
cynamonu. Zmiksować.Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) podzielić na dwie części. Okrągłą formię o średnicy ok. 30 cm (użyłam tartownicy) wyłożyć papierem do pieczenia, na środku ułożyć kupkę ciasta i rękoma rozciągnąć ją w mniej więcej okrągły placek (można oczywiście również rozwałkować). Placki posmarować cienko nadzieniem, pozostawiając półtora centymetra obręczy. Na wierzch posypać kruszonką. Zostawić jeszcze na kwadrans do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25 minut do zrumienienia kruszonki i brzegów. Zostawić do ostygnięcia.