ßßß Cookit - przepis na Burgery z oscypkiem, boczkiem i sosem HP

Burgery z oscypkiem, boczkiem i sosem HP

nazwa

Wykonanie

Tym razem najsmaczniejsze burgery, jakie zrobiłam (chociaż moja pierwsza próba i wersja tajska były niczego sobie :P). Z mięsa wołowego, z dodatkiem oscypka, smażonego boczku i sosu HP. Sos HP to jeden z nielicznych wartościowych angielskich przyczynków do kuchni. Jest kwaśnawy - zawiera ekstrakt z tamaryndowca, idealnie podkreśla smak burgerów, nie trzeba keczupu ani innego sosu.
Składniki na 2 porcje:
Burgery:
300 g mielonej wołowiny (u mnie łata)
sól, pieprz, ostra papryka (pół łyżeczki) i oliwa do smażenia
Dodatki
4 plastry oscypka
6 plastrów boczku
1 ogórek konserwowy
sałata zielona
sos HP
2 bułki hamburgerowe
Mięso wymieszać dobrze z przyprawami, uformować kotlety i usmażyć na mocnym ogniu na posmarowanej oliwą patelni grillowej (smażę tak długo aż na mięsie dobrze widać żebrowanie patelni, wtedy są średnio wysmażone). Boczek podsmażyć, bułki przekroić i podgrzać. Spód bułki posmarować sosem HP, położyć listek sałaty i kilka plasterków ogórka, przykryć usmażonym kotletem. Na mięcie położyć oscypka i boczek, polać dodatkowym sosem HP, przykryć górą od bułki i docisnąć.
Gotowe, smacznego.
Uważać podczas jedzenia, żeby się nie pobrudzić :)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/12/burgery-z-oscypkiem-boczkiem-i-sosem-hp.html