Dziś superszybki przepis na orientalnego kurczaka z sosem cytrynowym. Kiedy znalazłam przepis, nie zapowiadał się jakoś szczególne efektowne. Moje szczęście, że postanowiłam dać mu szansę. Zdecydowanie zaskakuje smakiem.Składniki na 2 porcje:2 pojedyncze piersi z kurczakaolej rzepakowy do smażeniaSos cytrynowy:1 łyżeczka mąki kukuryzianej4 łyżki zimnej wody3 łyżki soku z cytrynyłyżka słodkiego sherry (można zastąpić słodkim czerwonym wermutem)1/2 łyżeczki cukru pudruopcjonalnie odrobina soli (można pominąć)Do podania:biały ryżplastry cytrynyKurczaka pokroić w paseczki.W woku lub na patelni mocno rozgrzać olej i szybko usmażyć kurczaka, a następnie zlać olej. Mąkę kukurydziana wymieszać z połową wody. Do woka lub patelni wlać pozostałe składniki sosu i dodać cukier. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać zawiesinę z mąki i wody i podgrzewać krótko aż sos zgęstnieje. Kurczaka przełożyć na duży talerz lub półmisek i polać gorącym sosem i przybrać cytryną. Podawać z ryżem.