Wykonanie
Dziś bez długich wstępów, kolejna wersja grillowanych kotletów wieprzowych, tym razem w stylu jerk. Już kiedyś robiliśmy w ten sposób
kurczaka . Marynata do dań typu "jerk" jest specyficzna, zawiera
między innymi ziele anielskie i sos
chilli. Ma ona na celu upodobnić potrawę do amerykańskiego suszonego
mięsa jerky . Miałam okazje spróbować go i faktycznie, podobieństwo smaków jest dość duże (ale zdecydowanie wolę
mięso w stylu jerk, a nie "prawdziwe" jerky).Składniki:2 kotlety grube wieprzowe (moje były z
szynki, po ok. 150 g każdy)
papryczka chili bez pestek, posiekanałyżeczka skórki z
limonkisoku z połowy
limonkipół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki startej
gałki muszkatołowej10 rozgniecionych ziaren
ziela angielskiegołyżka sosu
chiliząbek
czosnku drobno
sólopcjonalnie: odrobina
oleju do posmarowania patelni,grillowane ćwiartki
limonkiSkładniki marynaty połączyć w dużej misce. Dodać
mięso, dobrze obtoczyć w marynacie i odstawić na ok. godzinę. Smażyć po 10 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Mięso powinno chwile odpocząć po usmażeniu, wtedy tez należy je lekko osolić. Podawać z grillowaną
limonką i
ryżem (na zdjęciu dodatkiem jest kubańska potrawa moros y cristianos, przepis już niedługo).