Wykonanie
Tortilla w kuchni hiszpańskiej to rodzaj grubego omletu z dodatkiem warzyw,
mięsa, ryb i przypraw. Dość znana jest u nas wersja z podsmażonymi
ziemniakami, ale występują też wersje bez tego dodatku, jak na przykład ta, która przygotowałam wczoraj, z
pieczarkami i
szpinakiem.Składniki:350 g
pieczarek w plasterkach280 g
świeżego szpinaku2 łyżki
migdałów w płatkach5
jajek2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki2 łyżki
wody90 g
utartego sera2 łyżki
oliwysól i
pieprzRozgrzać
oliwę na patelni, wrzucić
pieczarki, lekko osolić i podsmażyć. Dodać
szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Zmniejszyć ogień i wmieszać
płatki migdałowe, które uprażą się razem z
pieczarkami i
szpinakiem (można oczywiście uprażyć osobno, ale przekonałam się, że nie jest to konieczne). W misce ubić
jajka z
wodą, lekko doprawić i dodać
pietruszkę. Wlać na patelnie i wraz z farszem smażyć 8 minut, aż spód się zetnie. Od czasu do czasu podnosić spód tortilli, aby nieścięte
jajka spływały pod spód.Tortille posypać
serem, przykryć patelnie pokrywką i smażyć aż
ser się stopi (wystarczy dosłownie minuta). Pokroić tortille na trójkąty i podawać na ciepło lub zimno.