ßßß Cookit - przepis na Chińska zupa ze smażonym tofu na ostro

Chińska zupa ze smażonym tofu na ostro

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna nasza chińska zupka. Tym razem dodałem do niej wszystko orientalne, co miałem pod ręką. Poeksperymentowałem też ze smażeniem tofu - udało się uzyskać smaczną, chrupką skórkę, idealnie współgrającą z innymi składnikami zupy :)
Składniki na ok. 8 porcji zupy:
2 litry wywaru warzywnego
szklanka mrożonego groszku lub 150 g groszku cukrowego
2 średnie marchewki
180 g tofu
1 kapusta bok choy
pół słoiczka miniaturowej marynowanej kukurydzy
3 łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki
2 łyżki kiełków fasoli mung
1 papryczka chilli posiekana
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
olej do smażenia tofu
Kukurydzę do brze wypłukać z zalewy i pokroić na ćwiartki. Warzywa oprócz groszku umyć i posiekać w cienkie paski. Tofu usmażyć na złoto i pokroić w plastry grubości ok. 2-3 mm. Wywar warzywny zagotować i dodawać składniki w następującej kolejności: kapusta, marchew i groszek jeśli używamy cukrowego, gotować ok. 5 minut.Następnie kukurydza, bambus, groszek jeśli używamy mrożonego, gotować 2 minuty. Na koniec dodać tofu, kiełki, chilli, sos i ocet, gotować jeszcze 2 minuty.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/08/chinska-zupa-ze-smazonym-tofu-na-ostro.html