Wykonanie
Dziś kolejna nasza chińska zupka. Tym razem dodałem do niej wszystko orientalne, co miałem pod ręką. Poeksperymentowałem też ze smażeniem
tofu - udało się uzyskać smaczną, chrupką skórkę, idealnie współgrającą z innymi składnikami zupy :)Składniki na ok. 8 porcji zupy:2 litry
wywaru warzywnegoszklanka mrożonego
groszku lub 150 g
groszku cukrowego2 średnie
marchewki180 g
tofu1
kapusta bok choypół słoiczka miniaturowej marynowanej
kukurydzy3 łyżki
pędów bambusa pokrojonych w słupki2 łyżki
kiełków fasoli mung1
papryczka chilli posiekana2 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowegoolej do smażenia
tofuKukurydzę do
brze wypłukać z zalewy i pokroić na ćwiartki. Warzywa oprócz
groszku umyć i posiekać w cienkie paski.
Tofu usmażyć na złoto i pokroić w plastry grubości ok. 2-3 mm.
Wywar warzywny zagotować i dodawać składniki w następującej kolejności:
kapusta,
marchew i
groszek jeśli używamy
cukrowego, gotować ok. 5 minut.Następnie
kukurydza,
bambus,
groszek jeśli używamy mrożonego, gotować 2 minuty. Na koniec dodać
tofu,
kiełki,
chilli, sos i
ocet, gotować jeszcze 2 minuty.