ßßß
Składniki:2 piersi z kurczaka5 łyżek soku z pomarańczy3 łyżki sosu teriyaki2 ząbki czosnku2 łyżki octu ryżowego1 łyżeczka tartego imbiru świeżego2 łyżki miodu naturalnegoszczypta suszonego tymiankuszczypta solioliwado podania:zredukowany ocet balsamiczny*rukolaoliwaPrzygotowanie:Jedną łyżkę sosu teriyaki wymieszać z sokiem z pomarańczy i ząbkami czosnku (pokrojonymi w plastry), tymiankiem i szczyptą soli. Włożyć piersi z kurczaka i odstawić minimum na godzinę (lub całą noc).Po tym czasie usunąć ząbki czosnku.Na rozgrzaną oliwę włożyć piersi z kurczaka i przez chwilę obsmażyć z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wlać pozostałą ilość sosu teryjaki, ocet ryżowy, miód oraz imbir, podgrzać przez chwilę, aby składniki się połączyły.Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować po wierzchu glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 25 minut.Podawać na liściach rukoli skropionych oliwą. Całość udekorować zredukowanym octem balsamicznym.Smacznego :)* zredukowany ocet balsamiczny można kupić gotowy