ßßß
Składniki1/2 szkl pure z dyni*1 szkl cukru3 łyżki wodyMieszanka przypraw2 łyżki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonych goździkówPrzygotowanie:Do garnka wsypać cukier, pure z dyni oraz wodę. Trzymać na włączonym palniku do momentu rozpuszczenia cukru, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy cukier się rozpuści wsypać jedną łyżkę przypraw i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok 15-20 minut.Następnie pozostawić do wystudzenia.Chłodny syrop przecedzić przez gęste sitko albo gazę, trzymać w zamkniętym słoiku do trzech miesięcy. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)* Pure z dyni: aby otrzymać pure z dyni, należy wydrążyć dynię, pokroić na niewielkie kawałki (nieobraną), ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec do momentu aż miąższ zacznie brązowieć (ok 20-30 minut w temperaturze 180-200 C). Następnie łyżką oddzielić skórkę a miękką część rozdrobnić za pomocą blendera.