Wykonanie
Wiem, wiem po świętach już dawno, ale muszę kiedyś wrzucić co robiłam na święta ;-)Poza tym mazurki można robić zawsze, kiedy ma się ochotę ;-)Uwielbiam kajmak (czyt. też masa krówkowa), tak więc ostrzegam że będzie kajmakowy zawrót głowy dzisiaj.

Sami oceńcie czy smakowite ;)Wersja kajmak z
orzechami - PYCHOTA!

I wersja kajmak,
czekolada i
migdały! ;-)

Lista składników125 g
margaryny np.
Kasia ( uwielbiam ją!)250 g
mąki5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowego1
jajko2 łyżki
wodyskładniki na masę:400 g masy kajmakowej (
krówkową)150 g
czekolady mlecznej2 łyżki
śmietany 12%garść
migdałów150 g
orzechów włoskichNajpierw zagniatam kruche ciasto-
mąkę, dodaję
cukier puder,
cukier wanilinowy i
margarynę. Siekam nożem aż
margaryna będzie w drobnych kawałkach. Dodaję
jajko,
wodę i zagniatam. Następnie wałkuję na papierze do pieczenia na prostokąt, możecie dorobić rant, ja przeciekłam na pół i zrobiłam dwa mniejsze. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Zostawiam by wystygło. Masę
krówkową mieszam ze
śmietaną. Roztapiam
czekoladę i dodaję połowę do masy, mieszam. Smaruję masą kruchy spód, na to kładę
orzechy i
migdały i wedle fantazji dekorujemy.Z wierzchu polewam
czekoladą (ta druga część roztopionej
czekolady).Polecam ;* I smacznego życzę !