ßßß
Składniki na 12 muffin:· 250 g mąki pszennej· 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia· 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej· 3 łyżki jasnego brązowego cukru· 50 g masła, roztopionego· 10 łyżek mleka· 2 jajka· 2 łyżki kakaoSkładniki na budyń:· 1 szklanki mleka;· 1 łyżki mąki ziemniaczanej;· 1 łyżki cukru;· 1 łyżeczka masła;· ½ cukier wanilinowy;Dekoracja- Zajączki:· żółty lukier· wiórki kokosowe· PISAK JADALNY· dużych pianek marshmallows -JOJO· Polewa mleczna czekolada
Przyrządzenie muffin:Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną, proszek i sodę przesiać, dodajemy masło i dobrze wymieszamy. W osobnym naczyniu wymiksować jajka, dodać cukier i mleko. Dodać do reszty składników i wymieszać, tylko nie długo.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich łyżkę ciasta, pod dajemy łyżkę budyniu (składniki i sposób przyrządzenia będzie poniżej). Do reszty ciasta dodajemy kakao i odrobinkę mleka. Miksujemy. I zalewamy po 1 łyżce do każdej papilotki. Pamiętajmy by były zapełnione 2/3 papilotki, nie całkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Wyjąć i zostawić do wystudzić.Przyrządzanie budyniu:Odlej pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy. Możemy też użyć gotowego budyniu.Wykonanie dekoracji:Ostygniętych muffin oblewamy żółtym lukrem zrobionym według instrukcji na opakowaniu. Posypujemy wiórkami. Oczka z polewy, robimy kropeczki wylewając na wieczko plastikowe np. po serku. Wkładamy do zamrażarki by zastygło. Po 10 min wyciągamy i mamy gotowe oczka. Uszka robimy z pianek docinając nożyczkami bu uszy były delikatnie spiczaste-nabijamy na wykałaczki i wbijamy w muffiny. Nosek robimy z różowej części pianki, formując kuleczkę, a policzki z białej części pianki robiąc trójkąciki. Wąsiki robimy pisakiem malujemy paski.Smacznego.