Wykonanie
Dziś wstawiam dopiero, bo tak jak mówiłam, nadal jestem w remoncie kuchni.Ale już bliżej niż dalej.Szybki, pyszny tort,
serio Wam polecam :)
Składniki:170 g
mąki pszennej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia170 g
miękkiej margaryny Kasi30 g
cukru70g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego3
jajkaŚrodek ciasta:400 ml
śmietany kremówki 30%.½ kg
truskawek świeżych3 łyżki ciemnego
kakao do posypania i kilka kawałeczków
truskawek do dekoracji.
Margarynę Kasię ucieramy z
cukrem,
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy
jajka i miksujemy.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.
Śmietanę ubijamy, następnie 3/4
śmietany nakładamy na spód ciasta.
Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na pół, i kładziemy na ubitej
śmietanie. Następnie przykrywamy drugą częścią. Następnie posypuję ciemnym
kakao i 1/4
śmietany wkładamy do rękawa i dekorujemy
śmietaną jak i
truskawkami.
Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na godzinkę.
Życzę smacznego :;)