ßßß
Składniki:170 g mąki pszennej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia170 g miękkiej margaryny Kasi30 g cukru70g cukru pudru2 łyżeczki cukru wanilinowego3 jajkaŚrodek ciasta:400 ml śmietany kremówki 30%.½ kg truskawek świeżych3 łyżki ciemnego kakao do posypania i kilka kawałeczków truskawek do dekoracji.
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.Śmietanę ubijamy, następnie 3/4 śmietany nakładamy na spód ciasta. Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na pół, i kładziemy na ubitej śmietanie. Następnie przykrywamy drugą częścią. Następnie posypuję ciemnym kakao i 1/4 śmietany wkładamy do rękawa i dekorujemy śmietaną jak i truskawkami.
Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na godzinkę.
Życzę smacznego :;)