ßßß Cookit - przepis na Victoria sponge cake -coś angielskiego z polskim akcentem.

Victoria sponge cake -coś angielskiego z polskim akcentem.

nazwa

Wykonanie

Dziś kolej na Wyspy :) Proste, pyszne ciasto, wręcz rewelacyjne, które jest tam bardzo popularnym ciastem. U mnie z dodatkiem ananasa, a można robić z masą innych owoców.
Nazwa ciasta pochodzi od królowej Victorii :) Było to jej ulubione ciasto :)
Góry ciasta się nie dekoruje, jedynie cukrem pudrem, ale z moją wyobraźnią nie mogę walczyć.
Składniki:
170 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
170 g miękkiej margaryny Kasi
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
Środek ciasta:
400 ml śmietany kremówki 30%.
3 łyżki czekolady w proszku (np. takiej, z której robi się czekoladę na gorąco)
1 mały świeży ananas
cukier puder do posypania i kilka kawałeczków ananasa do dekoracji.
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.
Śmietanę ubijamy, a potem dodajemy czekoladę w proszku i nadal miksujemy. Ubitą śmietanę nakładamy na spód ciasta, potem obieramy ananasa i kroimy na kawałki u układamy na kremie. Ja dodatkowo delikatnie smaruje od środka drugą połówkę krążka i nakładam na ciasto. Następnie posypuję cukrem pudrem i nakładam kawałeczki ananasa na górę.
Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na godzinkę.
Życzę Smacznego moi mili :)
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/05/victoria-sponge-cake-cos-angielskiego-z.html