Wykonanie
Dziś kolej na Wyspy :) Proste, pyszne ciasto, wręcz rewelacyjne, które jest tam bardzo popularnym
ciastem. U mnie z dodatkiem
ananasa, a można robić z masą innych
owoców.Nazwa ciasta pochodzi od królowej Victorii :) Było to jej ulubione ciasto :)Góry ciasta się nie dekoruje, jedynie
cukrem pudrem, ale z moją wyobraźnią nie
mogę walczyć.
Składniki:170 g
mąki pszennej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia170 g
miękkiej margaryny Kasi100 g
cukru2 łyżeczki
cukru wanilinowego3
jajkaŚrodek ciasta:400 ml
śmietany kremówki 30%.3 łyżki
czekolady w proszku (np. takiej, z której robi się
czekoladę na gorąco)1 mały świeży
ananascukier puder do posypania i kilka kawałeczków
ananasa do dekoracji.
Margarynę Kasię ucieramy z
cukrem,
cukrem wanilinowym na puchaty krem. A następnie dodajemy
jajka i miksujemy.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do ciasta i miksujemy znów.
Ciasto wkładamy i wyrównujemy do małej tortownicy, wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 160’C. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia, następnie dzielmy ciasto wzdłuż na dwa krążki.
Śmietanę ubijamy, a
potem dodajemy
czekoladę w proszku i nadal miksujemy. Ubitą
śmietanę nakładamy na spód ciasta,
potem obieramy
ananasa i kroimy na kawałki u układamy na kremie. Ja dodatkowo delikatnie smaruje od środka drugą połówkę krążka i nakładam na ciasto. Następnie posypuję
cukrem pudrem i nakładam kawałeczki
ananasa na górę.
Ciasto przechowywać w lodówce! Najlepiej po zrobieniu odstawić do lodówki na godzinkę.Życzę Smacznego moi mili :)