Wykonanie
Dziś proponuję delikatne
mięsko w sosie
śmietanowym. Jakoś małe kawałki
mięsa z sosami bardziej mi odpowiadają, niż kawał
mięsa z patelni. Jeśli do tego dodamy kluski kładzione lub pyzy, to otrzymamy elegancką potrawkę. Do tego idealnie pasuje jakieś warzywko o wyrazistym kolorze, które ożywi nasz talerz. Proponuję
sałatę ze
śmietaną,
ogórki zielone lub
marchewkę.Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.Składniki:- 40 dag
fileta z indyka (w oryginale była
polędwica cielęca, którą również polecam),-
mąka do obtoczenia,-
sól i
pieprz,-
oliwa i
masło (pół na pół),- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki,- 1 szklanka gęstej
śmietany kremowej.Sposób wykonania:Dobrze schłodzone
mięso kroimy w poprzek włókien, a następnie w paski długości ok. 1 cm. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w
mące wymieszanej z
solą i
pieprzem. Zwróćmy uwagę, by każdy kawałek został obtoczony
mąką z każdej strony.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy
mięso z każdej strony (na tzw. głębokim tłuszczu, zwłaszcza, jeśli będzie to
polędwica). Gdy
mięso zarumieni się z każdej ze stron, zdejmujemy je z ognia i zalewamy roztrzepaną
śmietaną. Do potrawki dodajemy
paprykę i ew. jeszcze doprawiamy wedle uznania. Dusimy jeszcze przez minutę.Potrawkę podajemy z kładzionymi kluskami, grubym
makaronem lub pyzami.