ßßß Cookit - przepis na Potrawka z indyka (z kuchni staropolskiej)

Potrawka z indyka (z kuchni staropolskiej)

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję delikatne mięsko w sosie śmietanowym. Jakoś małe kawałki mięsa z sosami bardziej mi odpowiadają, niż kawał mięsa z patelni. Jeśli do tego dodamy kluski kładzione lub pyzy, to otrzymamy elegancką potrawkę. Do tego idealnie pasuje jakieś warzywko o wyrazistym kolorze, które ożywi nasz talerz. Proponuję sałatę ze śmietaną, ogórki zielone lub marchewkę.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
- 40 dag fileta z indyka (w oryginale była polędwica cielęca, którą również polecam),
- mąka do obtoczenia,
- sól i pieprz,
- oliwa i masło (pół na pół),
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 szklanka gęstej śmietany kremowej.
Sposób wykonania:
Dobrze schłodzone mięso kroimy w poprzek włókien, a następnie w paski długości ok. 1 cm. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Zwróćmy uwagę, by każdy kawałek został obtoczony mąką z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z każdej strony (na tzw. głębokim tłuszczu, zwłaszcza, jeśli będzie to polędwica). Gdy mięso zarumieni się z każdej ze stron, zdejmujemy je z ognia i zalewamy roztrzepaną śmietaną. Do potrawki dodajemy paprykę i ew. jeszcze doprawiamy wedle uznania. Dusimy jeszcze przez minutę.
Potrawkę podajemy z kładzionymi kluskami, grubym makaronem lub pyzami.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/04/potrawka-z-indyka-z-kuchni.html