Wykonanie
Kolejny gulasz z uwielbianej przez mnie książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska". Zmieniłam tylko rodzaj użytego
mięsa. Tym razem przepis jest dość nietypowy, bo z
sokiem pomidorowym. Ale przyznam, że to jeden z najlepszych gulaszy, jakie
jadłam.
Składniki:- 50 dag
wieprzowiny,- 1 łyżka
smalcu,- 2 łyżki
oliwy,- 1 łyżka
mąki,- 1
cebula,- 1
pomidor,- 1 szklanka
soku pomidorowego,-
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka.Sposób wykonania:
Mięso kroimy w większą kostkę i oprószamy
mąką wymieszaną ze wszystkimi
przyprawami.
Mięso wkładamy na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzewamy
oliwę ze
smalcem. Wrzucamy
mięso i rumienimy je z każdej strony. Dodajemy posiekaną
cebulę i smażymy około minuty. Po tym czasie
mięso podlewamy połową szklanki
wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut). Następnie do garnka dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora,
sok pomidorowy i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.Gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluskami.