ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy w pomidorowym sosie

Gulasz wieprzowy w pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Kolejny gulasz z uwielbianej przez mnie książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska". Zmieniłam tylko rodzaj użytego mięsa. Tym razem przepis jest dość nietypowy, bo z sokiem pomidorowym. Ale przyznam, że to jeden z najlepszych gulaszy, jakie jadłam.
Składniki:
- 50 dag wieprzowiny,
- 1 łyżka smalcu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka mąki,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w większą kostkę i oprószamy mąką wymieszaną ze wszystkimi przyprawami. Mięso wkładamy na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę ze smalcem. Wrzucamy mięso i rumienimy je z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy około minuty. Po tym czasie mięso podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut). Następnie do garnka dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, sok pomidorowy i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluskami.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/06/gulasz-wieprzowy-w-pomidorowym-sosie.html