ßßß Cookit - przepis na Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

nazwa

Wykonanie

Oglądałam ten film nie wiem ile razy, czytałam książkę i nadal nie mogę się nim/nią nacieszyć i nadziwić. Kiedy więc na targu u mojej ulubionej pani zobaczyłam zielone pomidory wiedziałam, że muszę i już. Pani zapytała "A co będzie Pani z nich robić? Bo sprzedaję, ale nie wiem co się z nimi robi". Odpowiedziałam "Smażyć". Ponieważ nie mam swojego egzemplarza książki, przepis wyszperałam na necie .
Składniki:
1 średni zielony pomidor na osobę
sól, pieprz
tłuszcz z bekonu (smalec)
biała mąka kukurydziana
Wykonanie:
Pomidory pokroić na grube plastry. Posypać solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć w dość dużej ilości tłuszczu aż się zrumienią.
Można polać sosem mlecznym (beszamelem).
Do tłuszczu, który został na patelni dodać taką samą ilość mąki i dobrze wymieszać. Dodać filiżankę ciepłego mleka i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Posolić, popieprzyć i polać pomidory.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Smazone-zielone-pomidory.html