Wykonanie
Potrawa idealnie nadaje się na wszelkie przyjęcia. Robi się szybko, można wcześniej przygotować, a i prezentuje się bardzo elegancko.Składniki:- 2 słoiczki
szparagów,- 15-20 plasterków
szynki konserwowej,- drobny
groszek konserwowy,- kilka
pomidorów koktajlowych,-
natka pietruszki,- pół
kostki rosołowej warzywnej,-
majonez,- 3
jajka na twardo,-
żelatyna,- 1 litr
wody.Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Rozpuszczamy pół
kostki rosołowej w gorącej wodzie, do której dodajemy
żelatynę zgodnie z ilością podaną na opakowaniu. Studzimy.W tym czasie odsączamy
szparagi. Bierzemy po 3 sztuki i owijamy je w plasterek
szynki.
Szparagi w
szynce układamy w dowolny sposób na trochę głębszym półmisku. Wyłożone patyczki ozdabiamy w dowolny sposób. Można
jajka pokroić w pół-plasterki i poukładać na
szynce. Do tego dołożyć kawałek
natki pietruszki, rozsypać dookoła
groszek. Dobrze jest dodać połówki
pomidorów koktajlowych, żeby ożywić talerz. Ale generalnie technika ozdoby jest dowolna i wedle wyobraźni.Na koniec bardzo delikatnie wlewamy ostudzony rosołek z
żelatyną. Gdy całość stężeje można
szparagi ozdobić jeszcze wzorkami z
majonezu.