Wykonanie
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej.
Szynka z delikatnym
chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli
jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety?
Składniki :*12 plastrów cienko pokrojonej
szynki konserwowej* 2
jajka ugotowane na twardo* 3 łyżki
chrzanu* 3 łyżki
majonezu* opakowanie
żelatyny na 2 litry rosołu* 2 litry rosołuPrzygotowanie :
Chrzan rozetrzeć z
majonezem, posmarować każdy plasterek
szynki i zwijać w rulony. Plastry
jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna.
Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić, zalać pierwszą warstwę
jajek, ułożyć warstwę rulonów z
szynki. Następnie
jajka oraz kolejną warstwę
szynki. Całość uzupełnić pozostałą
galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze stężała.
Wędlinę kroić w plastry, podawać z
chrzanem bądź
ćwikłą.