Wykonanie
Na ostatnim obiedzie u moich rodziców, mama podała
polędwiczki w jabłkach. Nie próbowałam ich, za to mój mąż był nimi zachwycony. Postanowiłam więc je zrobić. Nie wiem, jak miały smakować, ale na pewno wyszły pyszne i zgodne z oczekiwaniami małżonka.

Składniki:- 2
cebule,- 2 duże
jabłka,- 2
polędwiczki wieprzowe,-
sól,
pieprz,
papryka ostra,
przyprawa do zup,-
olej,- 2 szklanki
wody,- 2 łyżeczki
mąki.Sposób wykonania:
Polędwiczki myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Obsypujemy
przyprawami i wrzucamy na rozgrzany
olej. Smażymy dobrze z każdej strony i zmniejszamy ogień. Dodajemy
cebulę oraz
jabłko pokrojone w drobną kostkę i lekko podsmażamy. Co jakiś czas dolewamy trochę
wody, by
mięso się nie przypalało. Smażymy je na małym ogniu przez ok. 50 minut. Na koniec dolewamy
wodę, przyprawiamy powstały sos
przyprawą do zup i zagęszczamy
mąką rozpuszczoną w odrobinie
wody.
Polędwiczki podajemy z kluseczkami,
ziemniakami lub
ryżem.
