Wykonanie
Ponieważ zaczął się sezon grillowy, skorzystałam z przepisu znalezionego na stronce Potrawy Regionalne i zrobiłam
sałatkę z
ziemniaków, która idealnie nadaje się do
mięs z grilla. Wiadomo, że nie każdy
naje się samym
mięsem i wszelkie sałatki oraz zapychacze są mile widziane i konsumowane. A oto jedna z nich,
banalna i jednocześnie sycąca.Składniki:- 5 dużych
ziemniaków,- 3
ogórki kwaszone,- 2 ząbki
czosnku,- garść świeżego
koperku,- 1/4 szklanki
jogurtu naturalnego,- 2 łyżki
majonezu,-
sól,
pieprz i
słodka papryka do smaku.Sposób wykonania:W osolonej wodzie gotujemy
ziemniaki w mundurkach. Studzimy je, obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę i odciśnięte z soku
ogórki, przeciśnięty przez praskę
czosnek i poszatkowany
koperek. Całość doprawiamy i mieszamy z
jogurtem oraz
majonezem. Podajemy na stół i jemy razem z mięskiem z grilla i jakąś
zieleniną.
Sałatkę dodaję do akcji: