Wykonanie
Tę zupę robię dość często, gdyż przepada za nią mój mąż, a nigdzie indziej jej nie spotkaliśmy. Jak tylko spada cena
żółtej fasolki szparagowej, zaraz się za nią zabieram. Ale równie dobra jest z
fasolki mrożonej.
Składniki:- 1,5 l
wywaru z
mięsa i warzyw,- 40 dag
fasolki szparagowej (ja mieszam zieloną z żółtą, ale można dać tylko żółtą),- 10 dag
groszku (mrożony będzie smaczniejszy),- 20 dag
pomidorów,- 2 łyżeczki
mąki,-
sól,
pieprz i
cukier do smaku,- 2/3 szklanki słodkiej
śmietanki.Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na paski długości ok. 3 cm. Wrzucamy do gorącego
wywaru i gotujemy do miękkości (choć ja lubię, gdy jest odrobinę twardawa). Jeśli zdecydowaliśmy się na
groszek mrożony, to w połowie gotowania go dorzucamy. Jeśli skorzystamy z konserwowego, to dodajemy go, gdy
fasolka będzie już prawie miękka. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem, ew.
przyprawą do zup. Na koniec mieszamy
mąkę ze
śmietanką i wlewamy pomału do zupy.
Przepis dodaję do akcji: