ßßß Cookit - przepis na Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Tę zupę robię dość często, gdyż przepada za nią mój mąż, a nigdzie indziej jej nie spotkaliśmy. Jak tylko spada cena żółtej fasolki szparagowej, zaraz się za nią zabieram. Ale równie dobra jest z fasolki mrożonej.
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
- 40 dag fasolki szparagowej (ja mieszam zieloną z żółtą, ale można dać tylko żółtą),
- 10 dag groszku (mrożony będzie smaczniejszy),
- 20 dag pomidorów,
- 2 łyżeczki mąki,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki.
Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na paski długości ok. 3 cm. Wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości (choć ja lubię, gdy jest odrobinę twardawa). Jeśli zdecydowaliśmy się na groszek mrożony, to w połowie gotowania go dorzucamy. Jeśli skorzystamy z konserwowego, to dodajemy go, gdy fasolka będzie już prawie miękka. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, ew. przyprawą do zup. Na koniec mieszamy mąkę ze śmietanką i wlewamy pomału do zupy.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/zupa-z-fasolki-szparagowej.html