ßßß
Składniki:- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,- 40 dag fasolki szparagowej (ja mieszam zieloną z żółtą, ale można dać tylko żółtą),- 10 dag groszku (mrożony będzie smaczniejszy),- 20 dag pomidorów,- 2 łyżeczki mąki,- sól, pieprz i cukier do smaku,- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki.Sposób wykonania:Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na paski długości ok. 3 cm. Wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości (choć ja lubię, gdy jest odrobinę twardawa). Jeśli zdecydowaliśmy się na groszek mrożony, to w połowie gotowania go dorzucamy. Jeśli skorzystamy z konserwowego, to dodajemy go, gdy fasolka będzie już prawie miękka. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, ew. przyprawą do zup. Na koniec mieszamy mąkę ze śmietanką i wlewamy pomału do zupy.
Przepis dodaję do akcji: