Wykonanie

Sezon na
truskawki powoli można zacząć uważać za otwarty. Co prawda dla mnie jest on w pełni rozpoczęty dopiero gdy pojawią się w moim domowym ogródku, ale to przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać.
Póki co, zadowalam się zagranicznymi
podróbkami ;p Może w najbliższych dniach uda mi się w końcu spotkać nasze
krajowe i wtedy zacznie się dla mnie prawdziwe
truskawkowe szaleństwo, w chwilach szczytu potrafię upchnąć je do śniadania, obiadu i kolacji, a czami jeszcze i podwieczorku czyniąc je ich głównym składnikiem ;) Na początek jednak , za względu na wciąż wysoką cenę i chemiczny posmak, jedynie w roli dodatku do
czekoladowego omletu.Przepis na porcje/ 1 serving recipe-
jajko(
żółtko i
białko osobno)/ 1 egg( yolk and white separetely)-2 łyżki kremowego serka/ 2 Tbls light cream cheese-odrobina mleka/ a bit of milk-miód/cukier puder lub inna substancja słodząca/ honey/sugar or sweetener-ok. 70 g twarożku/ 3 Tbls cottage cheese-2 krople aromatu śmietankowego/ 2 drops vanilla extract-dodatkowo:
truskawki,
dżem truskawkowy/ optional: strawberries/jam-łyżka kakao/ 1 Tbls cocoa
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta
soli. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy
żółtko z łyżką
serka, odrobina
mleka i
kakao, dosładzamy do smaku. Powoli wlewamy
żółtkową masę do
białek, delikatnie mieszając. Smażymy na łyżeczce
masła. W trakcie gdy omlet się smaży przygotowujemy nadzienie- widelcem mieszamy
twaróg z łyżka
serka i aromatem
śmietanowym, ew.dosładzamy. Gotowy omlet ściągamy z patelni, na połowie układamy
twarożek, składamy. Podajemy z
truskawkami i
dżemem truskawkowym( u mnie domowej roboty).
Whisk egg white. In anoher bowl combine egg yolk, 1 Tbls cream cheese, a bit of milk, 1 Tbls cocoa and sweetener. Add yolk into bowl with egg white. Combine gently. Fry using non-stck pan, on 1 tsp butter. Meanwhile, prepare filling-combine cottage cheese with 1 Tbls cream cheese, vanilla extract and sweetener. Place filling in omlette.
Serve with fruit or jam