Wykonanie
Faszerowane
ziemniaki to jedno z dań które może być przystawką i obiadem . Przynajmniej dla mnie. Jeśli ma być obiadem to dodaje jakąś surówkę. Jest to dość wygodne danie ,ponieważ farszem może być praktycznie wszystko
Składniki na 2 porcje4 duże
ziemniaki3
jajka10 dkg
wędliny1 łyżka
kukurydzy2 łyżki
majonezu5 dkg
zera żółtego1 łyżka
masła1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
mlekasól,
pieprzWykonanie
Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2
jajka i
wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję
majonez 1/2 łyżki
masła ,
kukurydze i z tarty na drobno
ser. Dokładnie mieszam ,doprawiam
solą i
pieprzem . W osobnej salaterce rozbijam
jajko z resztą
masła (
masło nie musi rozpuścić sie) i
mlekiem .Zalewam farsz ,ponownie mieszam .Ostudzone
ziemniaki obieram ze skórki ucinam koniec i łyżeczką deserową wybieram wnętrze ( środek musi być pusty) w powstały otwór wkładam farsz . Resztą
masła smaruję
ziemniaka i obtaczam w
bułce tartej. Ukladam w naczyniu żaroodpornym i pieke 40 minut w temperaturze 180 stopni .Świetnym dodatkiem jest dip
czosnkowy .