Wykonanie
Dzisiaj u mnie
żeberko. Bardzo lubię
żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku
mięska.
Składniki1 kg
żeberek wieprzowychgłówkę
kapusty młodej2 duże
cebule1 ząbek
czosnku2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sosu sojowego jasnego1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnego1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 szklanki
oleju (ja używam rzepakowego)1 pęczek
koperku.Wykonanie1 Umyte
żeberka podzielić na porcje.
Sosy sojowe i
oliwę zmieszać . Do tej marynaty włożyć
żeberka i dokładnie wymieszać . Każdy kawałek musi być dokładnie pokryty marynatą. odłożyć do lodówki na ok 2-3 godziny. Może być na całą noc.2 Wyciągnąć
żeberka z marynaty Na patelnie wlać 2-3 łyżki
oliwy ,podsmażyć
żeberka. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor , pokrojoną w kostkę 1
cebulę i
czosnek. Przełożyć do
żeberek.Podlać 1/2 szklanki
wody lub
bulionu. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać
żeberka i uzupełniać płyn .3 Główke
kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli
wody jest za dużo to ją odlać .
Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej
oliwie, pokrojoną w piórka
cebule i dodać do
kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony
koperek4 Jeśli
żeberka są miękkie ,należy je posmarować
miodem i dolać marynatę .Wymieszać sos . Dusić
żeberka w sosie ok 10 minut na bardzo małym ogniu.