Wykonanie
Inaczej mówiąc trochę wiosny w zimie . Trochę słoneczka na talerzu i w duszy muzyczka gra.Jest to
sałatka lub surówka jak kto woli , którą bardzo często robię. Zmieniam tylko rodzaj
fasoli.

Składniki na 2 porcje1
jajko1 duży
pomidor1/2
ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie)1/2 główki
sałaty masłowej (może być inna )200 g
fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa )kilka listków
szpinaku3 łyżki
oliwy słonecznikowej1 płaska łyżeczka
papryki słotkiej
sól do smakusok z 1/2
cytryny lub
limonki1/2 łyżeczki
cukruWykonanie-
Oliwę ,
sól,
paprykę,
sok z cytryny i
cukier dokładnie wymieszać .
Cukier i
sól muszą sięrozpuścić-
Fasolę wrzucić na kipiącą
wodę , gotować ok 5 minut .Przed samym odcedzeniem wrzucić do
fasoli umyte listki
szpinaku . Jeśli jest
fasola z puszki wystarczy ją odsączyć.-
Jajko ugotować tak aby
żółtko nie było całkiem twarde.-
Sałatę ,
pomidor,
ogórek umyć i
sałatę porwać na kawałki ,
ogórek pokroić w plasterki ,
pomidorw ósemki-
Jajko obrać i pokroić w ósemki- Na talerzyk położyć
fasolę skropić dresingiem , Następnie ułożyć
sałatę ,
szpinak jajka ,
pomidory i
ogórki Skropić resztą dresingu.
Sałatkę tą można podać do obiadu lub jako danie
śniadaniowe.-